Denk na voordat je een hond koopt

De laatste tijd kopen weer steeds meer mensen een hond. Dat is natuurlijk leuk voor de nieuwe baasjes, maar heeft ook een schaduwzijde. Doordat er steeds meer vraag naar honden is komen er namelijk ook steeds meer broodfokkers. Soms komen de gruwelijkste verhalen voorbij van mensen die hun nieuwe huisgenoot bij een broodfokker hebben gekocht. Voorkom deze ellende door een broodfokker tijdig te herkennen en hier geen hond te kopen. Als de vraag er niet meer is, dan wordt hopelijk ook het aanbod van deze honden minder.

Wat is een broodfokker

De vraag is natuurlijk hoe je een broodfokker herkent? Allereerst is het belangrijk om de naam van de fokker te checken voordat je met iemand in zee gaat voor de aanschaf van een pup. Zo gek is dat niet. Je betaalt vaak veel geld voor een hond en als je bijvoorbeeld een imac 27 computer wilt gaan kopen, heb je waarschijnlijk ook van te voren gecheckt wat deze desktop allemaal kan en waar je hem het beste kunt kopen. Je weet bijvoorbeeld dat hij foto’s kan bewerken tot in de kleinste details, dat hij een resolutie heeft van 5120 x 2880 en een P3 kleurweergave. Waarschijnlijk weet je nog veel meer van deze uitstekende desktop en ga je goed voorbereid de koop in.

Waar is de moederhond

Zo moet het er ook zeker aan toe gaan met honden. Dit zijn ook nog eens levende wezens die je niet al dat leed gunt. Ook al is deze ‘raspup’ wat goedkoper dan de pups bij het nestje via de rasvereniging, trap er niet in. Het komt namelijk heel vaak voor dat in zo’n geval goedkoop ook duurkoop is. De broodfokker herken je vaak ook aan het aanbod van verschillende rassen. Zeker de rassen die erg populair zijn worden bij een broodfokker aangeboden. Deze fokker heeft meestal ook altijd honden op ‘voorraad’, alsof het om kledingstukken gaat. De moederhonden van deze nestjes zijn of niet aanwezig of ze worden slecht behandelt. Meestal krijg je de moederhond ook niet te zien.

Een zieke pup

Doordat de moederhond weinig aandacht, daglicht en verzorging krijgt, zijn ze vaak niet al te gezond. Dit kan ook invloed hebben op de gezondheid van de pups. Het gebeurt vaak genoeg dat de broodfokker zieke pups verkoopt. Zodra de fokker met de pups in kratten aankomt of ze ergens op een plek heeft waar de moederhond niet is, vraag dan of je de moederhond kunt zien. De puppy’s zijn meestal ook niet gesocialiseerd. Dus als je geluk hebt dat de pup niet ziek is, heb je misschien wel een probleemhond gekocht.

Check de fokker

Gebruik dus die iMac27 of andere computer om op het internet de fokker die pups aanbiedt te checken. Vraag het eventueel na bij de rasvereniging. Bij twijfel, koop er geen pup. Zo voorkom je dat dierenmishandeling in stand wordt gehouden. Ga dan liever voor een adoptiehond of koop een hond via de rasvereniging. Daar doe je uiteindelijk al die puppy’s in de toekomst een plezier mee.