Het komt wel eens voor dat een hond zich dominant gaat gedragen. Veel hondeneigenaren schrikken hiervan en maken zich nogal eens zorgen over dat gedrag. Maar waardoor kom deze dominante houding nu eigenlijk, en wat kun je eraan doen?
In de ideale wereld is het baasje de leider. Het baasje neemt de beslissingen en bepaald hoe zaken zoals eten, slapen en spelen verlopen. Over het algemeen neemt het baasje al deze beslissingen, en is de hond degene die volgt. Je mag ook nooit vergeten dat honden er niet voor kiezen om bij ons te komen leven. Wij als baasjes kiezen hen en bepalen vervolgens hoe hun leven eruit zal zien. Waar ze slapen, wat en hoeveel ze eten, et cetera. We geven ze in feite weinig keuzemogelijkheden, dus is het wel zo eerlijk om de hond dan ook de vaardigheden te leren om zich in onze omgeving staande te kunnen houden.
Wanneer je ongewenst dominant gedrag van je hond wilt oplossen zul je bepaalde handelingen moeten doen om duidelijk te maken aan je hond dat jij hoger in de rangorde staat en de hond lager. Vaak begrijpt een hond echter simpelweg niet waarom deze handelingen worden uitgevoerd. Kijk daarom altijd naar de achterliggende oorzaak van het gedrag. Pas dan zul je jouw hond beter gaan begrijpen en kan je het ongewenste gedrag een halt toeroepen.
Onthoud ook altijd dat honden sociale dieren zijn, evenals mensen. Dit houdt in dat het leven in een groep of roedel betekend dat er veiligheid en structuur geboden wordt. Een hond heeft die behoefte nu eenmaal, evenals de behoefte zichzelf te kunnen zijn. Dit staat vaak compleet los van dominantie. Besef dat je hond een individu is met eigen verlangens en behoeftes.