Een hond uit het buitenland

Je hoort steeds vaker dat mensen die een hond willen kiezen voor een buitenlandse asielhond. Maar waar moet je nu precies op letten wanneer je een hondje uit het buitenland adopteert?

Veel adoptiehonden uit het buitenland komen uit landen zoals Spanje, Bulgarije, Griekenland of Roemenië. In dergelijke landen leven deze honden vaak in zeer erbarmelijke omstandigheden op straat, waar ze worden opgejaagd, gevangen en zelfs geëuthanaseerd. Regelmatig komen dergelijk honden in een particuliere opvangplek terecht, waar de vrijwilligers voor ze zorgen en ze een tweede kans proberen te geven. Je zou in eerste instantie zeggen dat dit een goede zaak is, en dat ontkennen we ook zeker niet, echter gaat er toch regelmatig het één en ander mis bij dergelijke adopties. Er zijn nu eenmaal enkele zaken waar je goed op moet letten en waarop je jezelf moet voorbereiden wanneer je een hond uit het buitenland adopteert.

Ervan uitgaande dat de bedoelingen van de stichting of organisatie goed zijn, schort het helaas nog wel eens aan de kennis en kunde om de juiste persoon aan de juiste hond te koppelen. Het deskundig beoordelen van het karakter van een hond is dan ook een vak apart, en voor jou als eventueel toekomstig baasje is het al helemaal lastig om onbevooroordeeld te blijven wanneer je die schattige hondenogen ziet op een foto of filmpje. Houdt echter altijd goed in je achterhoofd dat de hond een tijd lang op straat heeft geleefd. Een hond leert hier nu eenmaal bepaald gedrag dat meestal niet gewenst is bij een huisdier. Zelfs als het een puppy betreft, is deze al geconditioneerd door de moederhond, en heeft wellicht specifieke gedragingen meegekregen vanuit het nest. Het is belangrijk hier goed rekening mee te houden!