Voorkom vlooien bij de hond

Een hond in huis brengt veel gezelligheid, maar het kan ook ongemakken veroorzaken. Een huisdier brengt sowieso wat extra huishoudelijk werk met zich mee, maar mensen kunnen bijvoorbeeld ook allergisch voor de hond blijken te zijn. Een ander ongemak wat je kan treffen met een huisdier zijn vlooien. Tegenwoordig hoeft dat niet zo snel meer te gebeuren, maar dan zal je wel een aantal maatregelen moeten treffen.

Vlooienplaag

Het kan gebeuren dat honden vlooien krijgen. Daarom is het altijd verstandig om een vlooienplaag te voorkomen door anti-vlooienmiddelen te gebruiken. Soms zijn alleen de druppels in de nek of een vlooienband niet voldoende, zeker als het warme maanden zijn. Regelmatig stofzuigen en je huis behandelen met vlooienspray kan voorkomen dat er een vlooienplaag ontstaat.

Regelmatig stofzuigen

De meeste mensen met een hond stofzuigen toch al regelmatig. Zeker dat mooie jute vloerkleed waar de hond graag op ligt moet regelmatig onder handen worden genomen. Jute kleden kunnen veel hebben en blijven er lang mooi uit zien, maar regelmatig stofzuigen blijft belangrijk met een huisdier. Je wilt niet dat dit fraaie kleed met zijn karakteristieke uitstraling en zijn natuurlijke look een broedplaats voor vlooien wordt.

Anti-vlooienspray

Als de hond al vlooien had voordat hij werd behandeld, zou het kunnen dat er nog wel vlooien in huis zijn. De vlooien vinden de hond nadat hij behandeld is niet aantrekkelijk meer, dus wachten ze ergens op een plek op een nieuw slachtoffer. Daarom is het in zo’n geval verstandig om naast de hond ook het huis even onder handen te nemen. Spuit speciale vlooienspray in alle hoeken en kieren en op alle plekken waar de hond veel ligt, zoals zijn mand of het vloerkleed. Vergeet overigens ook andere huisdieren zoals de kat niet.

Kleden wassen

Als de mand gewassen kan worden dan is dat nog beter, de eitjes van de vlo en de larven houden namelijk niet van heet water. Het vloerkleed of het tapijt kun je meestal niet wassen, dus hier moet de spuitbus gebruikt worden. Probeer het wel altijd eerst even uit aan de onderkant of op een minder zichtbaar hoekje, om te kijken of het geen vlekken of verkleuringen achterlaat. Het spuiten van al die plekken kun je het beste één keer in de week doen. Stofzuigen moet vaker gebeuren. Het liefst om de dag en dat een paar weken lang. Leeg ook regelmatig de stofzuigerzak, zodat de vlooien zich hier niet in gaan voortplanten. Een beetje vlooienspray in de stofzuigerzak spuiten of een stuk van het vlooienbandje in de stofzuigerzak doen is ook een goede optie.

Verstopplekjes

Vergeet ook de bank niet tijdens het stofzuigen, zeker als de hond ook af en toe op de bank ligt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de auto. Als de hond soms meegaat in de auto, dan is het gedurende de vlooientijd ook verstandig om je auto onder handen te nemen. Vlooien verstoppen zich graag, dus kiertjes, naden of onder de bank zijn ideale plekken. Let op dat je niet gelijk gaat stofzuigen na het sprayen, anders zou het zomaar kunnen dat je een deel van de spray weer opzuigt.