Betrouwbare hondenfokkers

Gelukkig bestaan er in Nederland een aantal juridische richtlijnen waaraan een fokker zich moet houden. Deze richtlijnen hebben als doel om het welzijn van de dieren te behartigen. Onder andere aan de volgende regels moet een fokker zich in Nederland houden.

  • Besluit scheiden van dieren. Deze regel bepaald dat honden die jonger zijn dan 7 weken nooit gescheiden mogen worden van de moederhond. Wanneer een hond te vroeg wordt weggehaald bij de moeder, kan dit leiden tot zowel fysiek als emotioneel letsel. Denk hierbij aan hechtingsproblematiek, communicatiestoornissen en leerachterstand.
  • Het honden- en kattenbesluit. In het kort houdt dit besluit in dat de consument juridisch gezien bescherming geniet in de vorm van de conformiteitsregeling of de consumentenkoop.
  • Een hond moet redelijkerwijs voldoen aan de verwachting van de consument. En dan hebben we het hier niet over het slecht luisteren van je hond of het vertonen van ander algemeen ongewenst gedrag. Daar ben je toch zelf verantwoordelijk voor in de opvoeding van het beestje. Het gaat in dit geval echt over de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de hond en de daarbij horende kenmerken wanneer deze uit het nest komt.