Leer je hond naar je toe te komen

Dat je hond naar je luistert wanneer je hem roept naar je toe te komen is wellicht één van de belangrijkste commando’s die je hem kunt leren. Wanneer je hond dit commando goed beheerst kun je wellicht veel trammelant voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een hond die almaar zijn neus achterna gaat en vervolgens in een konijnen- of vossenhol kruipt. Of wanneer hij simpelweg van je wegloopt om in zijn eentje een ommetje te maken als hij niet aan de leiband zit. Een goed luisterende hond is in dat geval niet alleen belangrijk voor de veiligheid van jouw hond, maar eventueel ook voor andere honden en mensen.

En er zijn een aantal manieren om een hond te leren naar je toe te komen wanneer je hem roept, maar in elk geval geld dat het fijn moet zijn voor de hond wanneer hij naar je toekomt. Zeker als je jezelf bedenkt dat het niet komen vaak een grotere beloning inhoudt voor het beest. Wanneer een hond beloond wordt voor bepaald gedrag, zal dit gedrag altijd toenemen. Bij het corrigeren van bepaald gedrag neemt het echter niet per definitie af. Het leren van het naar je toekomen bestaat uit vier fases.

Fase 1. Het aanleren van het komen


Erg belangrijk in deze fase is een prikkelarme omgeving voor de hond. Hij moet hier namelijk leren wat van hem wordt verwacht. Binnen in huis is een goede plek om te beginnen. Zorg dat je wat lekkers voor je hond in de aanslag hebt en roep hem. Moedig hem aan wanneer hij enkele passen in de goede richting zet. Is je hond eenmaal dichtbij genoeg pak hem dan rustig bij de halsband en geef hem het lekkers. Op deze manier linkt hij het komen aan iets positiefs.

Fase 2. Beheersing

Nadat je hond geleerd heeft wat hier komen betekent en hoe dit wordt uitgevoerd, zul je de vaardigheid op een breder vlak moeten toepassen. Een voorbeeld is het in een rechte lijn zonder omweg naar je toelopen of sneller naar je toelopen. Ook langzaamaan oefenen zonder beloning van iets lekkers kun je nu oefenen.

Fase 3. Generaliseren

In deze fase leert de hond dat hij in alle gevallen, dus ook buitenshuis moet leren naar je toe te komen. Ook met allerlei prikkels om hem heen dus.

Fase 4. Handhaving

Herhaling en onderhoud is in feite de laatste fase, en bovendien de fase die nooit ophoudt met bestaand. Blijf het komen altijd oefenen met je hond, zodat hij het niet vergeet.