Je huis hond-proof maken

Naast de aanschaf van allerlei spullen voor je nieuwe huisgenoot is het ook erg verstandig om je huis hond-proof te maken voordat je jouw trouwe viervoeter voor het eerst verwelkomt. Want net zoals baby’s en kleine kinderen, zijn honden van nature ontzettend nieuwsgierig aangelegd en moeten ze nog erg veel leren. Nog een overeenkomst met kleine kinderen, is dat honden er van houden om de wereld te ontdekken met hun mond. Dat betekent dat ze bijna alles wat ze tegenkomen in hun bek stoppen en dan het liefst ook nog op gaan kauwen. Dit gedrag hoef je de hond dan ook niet compleet te ontzeggen, gezien het een natuurlijke manier is om de wereld te verkennen. Echter is het wel van groot belang dat alle kostbare, gevaarlijke en smerige spullen buiten het bereik van de hond gehouden worden. De veiligheid van je hond staat namelijk voorop!

Het slim inrichten van je huis is in veel gevallen de gemakkelijkste oplossing en kan probleemgedrag vaak voorkomen. Je zorgt er simpelweg voor dat er niets fout kan gaan binnenshuis. Op deze manier kunnen vervelende gewoontes zich bij de hond minder gemakkelijk ontwikkelen, en dat is een gegeven waar je het hele hondenleven lang baat bij zult hebben. Vooral het besef van de baas dat alles voor de hond nieuw is in huis is hierin een belangrijk aspect. Jouw hond kent jouw regels nog niet, dus zal deze moeten leren. Pas daarom je verwachtingspatroon in het begin aan en neem rustig de tijd om elkaar te leren kennen. En onthoud altijd dat het voor een hond erg moeilijk is om het verschil tussen een kauwspeeltje en jouw pantoffels te begrijpen. Zorg dus dat je hond niet in de gelegenheid is om dergelijke spullen te pakken.

Laat dus vooral geen losse spullen slingeren, maar ben jezelf ook bewust van andere gevaren voor je nieuwe huisgenootje. Spullen waarvan jij in eerste instantie niet verwacht dat ze interessant zijn voor je hond, kunnen erg aantrekkelijk zijn voor het beestje. Denk bijvoorbeeld eens aan je kamer- of tuinplanten. Controleer eerst eens even of er wellicht giftige exemplaren tussen staan. Voorbeelden van giftige planten zijn onder andere de Philodendron, het Lelietje-van-dalen, de Azalea en de Dieffenbachia. Maar ook rauwe aardappel is voor een hond erg giftig, evenals chocolade en rozijnen. Laat dus nooit etenswaren rondslingeren welke giftig zijn voor een hond. Maar eigenlijk is het gewoon beter om er überhaupt voor te zorgen dat er geen voedsel binnen het bereik van je hond ligt.

Zorg er dus ook voor dat je hond geen toegang heeft tot je prullenbak. Niets is zo interessant als het snuffelen tussen etensresten. Maar wist je bijvoorbeeld dat de botjes van kippenpoten voor erg veel ellende kunnen zorgen bij je hond? De botjes versplinteren namelijk tot vlijmscherpe stukjes, welke bij inslikken de darmen van de hond kunnen perforeren. Naast veel pijn en ongemak kan dit er zelfs toe leiden dat de hond eraan overlijd. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen!