Roedelleider worden

Wanneer het gaat om het worden van een roedelleider als hondenbezitter bestaat er een duidelijke tweedeling. Het ene kamp is namelijk van mening dat je hond jou moet zien als roedelleider en dat dit hét recept is voor een goed opgevoede en gelukkige hond. Het andere kamp is het hier echter pertinent niet mee eens. Maar welk advies nu te volgen dan? Want wanneer je als hondeneigenaar op zoek bent naar hulp bij de opvoeding van je hond, beland je dus precies tussen die twee vuren in.

Allereerst is het goed om jezelf af te vragen wat het zijn van een roedelleider nu precies betekend. Een roedelleider is in feite de dominante partij welke allerhande zaken regelt en bepaalt, waarbij deze zorg draagt voor zijn of haar ondergeschikten. In de praktijk houdt dit in dat alle gezinsleden diverse omgangs- en leefregels ingesteld krijgen welke ze moeten naleven. Maar nu komt de grote issue. Welke regels moet je nu precies instellen?

Een aantal regels die hierin vaak gehoord zijn, zijn de volgende:

  • Geef de hond pas te eten nadat je zelf gegeten hebt. Het is een zeer gemakkelijke regel om na te leven, echter heeft het weinig tot geen enkele zin om dit te doen.
  • Ook wordt vaak gezegd dat het baasje als eerste het huis moet verlaten wanneer er gewandeld wordt. Dit om meer rust te creëren bij het aanlijnen van de hond, en zodat de hond niet direct begint met het trekken aan de leiband.
  • Dan is er nog een derde “regel” die vaak gehoord is, en dat is dat de hond nooit aan de riem mag trekken. Alles mooi en wel, maar wat te doen wanneer de hond deze regel simpelweg niet in acht neemt?

Als een hond niet luistert, betekent niet pertinent dat de hond zichzelf dominant gedraagt tegenover zijn baasje. Veel van de overtredingen die honden maken komen namelijk uit onwetendheid voort. Een hond vervolgens straffen voor zijn onwetendheid heeft totaal geen nut. Het is veel beter om vaak te herhalen en goed gedrag vervolgens te belonen. Op deze manier leert de hond bepaald gedrag uitvoeren, omdat hier iets positiefs tegenover staat. En ja, dit vergt veel tijd en vastberadenheid, maar het zal uiteindelijk absoluut lonen.

Nog een reden dat een hond niet wil luisteren, is dat er een alternatief is dat veel aantrekkelijker is. Het spelen met andere honden bijvoorbeeld, is natuurlijk ontzettend leuk voor je hond. Maar wanneer je wilt dat de hond in dergelijke gevallen naar je luistert en naar je toekomt, dan zul je dit regelmatig moeten trainen. Net zolang totdat je hond hierop geconditioneerd is. Het devies is dus om door middel van vele kleine stapjes, veel herhaling, vastberadenheid en beloning je hond te leren hoe jij wil dat hij zich gedraagt.