Veel voorkomende huidaandoeningen bij honden

De gezondheid van (huis)dieren is over het algemeen goed af te lezen aan de conditie van hun vacht. Dit geldt zeker ook voor honden. Als de vacht schoon is en een mooie glans vertoont zit het dier vaak lekker in z’n vel. Kale plekken of klitten in het haar kunnen daarentegen duiden op stress of een onderliggende ziekte. Ook jeuk of een stinkende vacht is geen goed teken. Omdat honden nogal vatbaar zijn voor huidaandoeningen is het belangrijk om alert te zijn op dergelijke symptomen omdat dit soort verschijnselen vaak een uiting zijn van gezondheidsproblemen, zoals bijvoorbeeld hormonale problemen.

Allergieën

Bepaalde huidaandoeningen bij honden kunnen wijzen op allergieën. Symptomen, zoals hevige jeuk, irritatie en een rode en/of schilferige huid, geven aan dat het immuunsysteem van de betreffende hond allergisch reageert op een stof van buitenaf. Zo kan een hond bijvoorbeeld allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. Een hond trakteren op een heerlijk stuk chocoladetaart die bij https://www.jeeigentaart.nl/ verkrijgbaar is, is sowieso af te raden. Chocolade is een stof waar honden namelijk enorm ziek van kunnen worden. Naast voedselallergie komen ook geneesmiddelenallergie, vlooienallergie en atopie veelvuldig voor bij honden. Atopie is een allergische reactie op grassen, pollen of huisstofmijt en kent een hoge erfelijkheidsfactor. Door de hevige jeuk en het vele krabben kunnen er kale plekken op de huid ontstaan.

Tumoren

Hoewel een allergie een zeer vervelende kwaal is voor een hond is dit verschijnsel meestal zeer onschuldig. Helaas is dat met bulten in of onder de huid vaak niet het geval. Indien er sprake is van een bult onder of in de huid is het verstandig om ermee naar de dierenarts te gaan. Het kan om een goedaardige bult gaan, zoals een lipoom (vetbult onder de huid), maar het kan evengoed een mastceltumor zijn. Een dergelijke tumor wordt altijd weggesneden door de dierenarts om uitzaaiingen te voorkomen.